Günümüzde birçoğumuz kabul etmek istemese de 7 den 70 e herkes cep telefonları ile birer teknoloji bağımlısı . cep telefonu markalarının inanılmaz hızlı gelişimi ile bizi kendine hayran bırakırken, gsm operatörlerinin cep telefonu kampanyaları ile daha ulaşılabilir hale getirmesi teknolojiyi günüzmüzde küçük ev aletlerinin artık çok daha uzak bir noktasına taşıdı.
Hayatımızın her alanında var olan teknolojinin yararlı mı yoksa zararlımı olduğu tartışmaları şöyle dursun, modern çağda artık teknolojiden uzak yaşamak neredeyse imkansız. Her ne kadar teknolojinin zararlarından da bahsedilsede teknolojinin yararları farkı oldukça açmış ve onsuz olamayacağımızı kanıksatmış durumda. Bilgiye kolay erişim sayesinde artık en ufak işten tutun da resmi işlemlere kadar cep telefonumuz ile saniyeler içinde halledebiliyoruz. Bunun yanı sıra ulaşım,eğitim,sağlık ve hatta eğlence alanlarında da teknolojinin getirdiği büyük yeniliklierden bahsetmek mümkün.
Teknoloji bizi kendine bu denli bağlarken bahsedebileceğimiz en büyük zararı da heralde artık çaba sarfetmeden kolayca herşeye ulaşabileceğimiz algısını yaratmasıdır. İnsanların artık sosyal ağlar üzerinden sosyalleştiğini de göz önüne alırsak giderek tembelleşen bir toplum haline gelmemizde kaçınılmaz olabilir.
Teknoloji bağımlılığından kurtulmak için yapılabilecek birkaç şey elbette var. Örneğin cep telefonundan ayrı yatağa girebilmek, gittiğiniz bir kafede manzara yada sahne yerine prize yakın oturmamak, koşu bandı yerine temiz havada spor yapmak, internette bir amaç için dolaşmak gibi rutinlerinizde yapacağınız ufak değişiklikler ile teknolojiden kopmadan bağımsızlığınızı da ilan edebilirsiniz.
Teknoloji bağımlılığını sadece cep telefonu ile sınırlamak da doğru olmaz, Siri ile hepimizin hayatına girmeyi başaran yapay zeka günümüzde artık sadece bir ses olmaktan çıktı ve şekle büründü. Sophia ve erica ise bunların en iyi iki örneği. Kimbilir belki 10 yıl sonra hepimizin evinde birer sophia veya erica vazgeçilmez teknolojik ürünler olarak yerini alacak ve belki de yeni bağımlılığımız haline gelecek.
Teknoloji bağımlılığı aslında yeniliklere de açık olmak ve sürekli iyileştirme modeli ile kendini geliştirmektir. İnternet ile başlayan bu yeni çağ aslında bizlere çok büyük bir bilinmezliğin ilk kapısını açmış oldu.
Bugün bilim adamlarının hala tartıştığı yapay zeka yavaş yavaş hayatımıza girmeyi başarmış durumda. Şimdilik sadece zayıf yapay zeka hayatımızda ses tanıma, yüz tanıma,internette arama yapma gibi. Peki ya güçlü yapay zeka bizim için neler yapacak. Tam anlamıyla düşünen bilgisayar olarak tanımlayabileceğimiz güçlü yapay zekayı henüz geliştiremediysek de çok yakın bir gelecekte karşımıza çıkması olası.