Büyük Numara Ayakkabı Kullanımı

Ayakkabınızı, yapısına ve amacına uygun koşullarda kullanmalısınız. Amaç dışı alanlar ve durumlarda kullanılan ayakkabılar kısa sürede yıpranacak ve telafisi mümkün olmayan deformelere yol açabilecektir. (kösele tabanlı bir ürünün spor amaçlı yürüyüşlerde kullanımı v.s gibi)

Ayakkabılarınızın bağlarını mutlaka açarak ve arka (FORT) bölümlerine basmadan giyiniz. (fort kırılması sonrasında ayakkabınıza hiçbir şekilde müdahale edilemez).Bağcıksız ayakkabılarda ise çekecek kullanılmalıdır.

Ayakkabılar ayağın maksimum şiş olduğu zaman dilimlerinde sağ ve sol olarak denenmelidir, ayağı sıkan ayakkabı kesinlikle alınmamalıdır.

Ayakkabınız ayağınıza uygun ölçüde olmalıdır. Ayağa küçük ve büyük gelen ayakkabılar erken deformasyon, astar yırtılması gibi sorunlara yol açacaktır.

Ayakkabı rutubetli ortamlarda bekletilmemelidir.

Islak ayakkabılar oda sıcaklığında kurutulmalıdır. Direkt güneş ışığı altında veya herhangi ısı kaynağının altında kurutulduğu takdirde ayakkabıların yapışma yerlerinde açma, deride çatlama, leke ve şekil bozukluğu olabilir. (Bu gibi durumlarda oluşacak hasar üretim hatası olarak kabul edilmez.)

Deri ayakkabılar için kendi renginde veya natürel renkte boya ve cila kullanınız. Nubuktan imal edilen ürünler ise kesinlikle boyanmamalıdır ve bu deriler özel nubuk silgisi ile temizlenmelidir. Süet derilerin bakımı süet fırçası veya spreyleri ile yapılır.

Ayakkabılar kesinlikle çamaşır makinesinde veya elde yıkanmamalıdır. Ayakkabıların emmiş olduğu ter 24 saat içinde buharlaşır. Bu nedenle ayakkabıların 1 gün ara ile giyilmesi ayakkabının daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

Deri ayakkabılar kendi renginde boya veya natürel cila ile cilalanmalıdır.

Astar kullanılmayan ayakkabılarda derinin rengi ayak ve çoraplara çıkabilir.

Üst el dikişli ayakkabılarda (saraçlı tabir edilen) dikiş yerlerinden, taban ve yan kısmındaki derinin birleştiği bölümlerden su alması doğaldır. Dolayısıyla yağmurlu havalarda giyilmemesi tavsiye edilir.

Ayakkabı üzerinde “su geçirmez özelliği mevcuttur” ibaresi yok ise yağmurlu ve karlı havalarda su geçirebilir.

Vetegal dediğimiz bitkisel maddelerle işlentisi yapılmış olan deriler suyla temas ettiğinde, nemli bezle silindiğinde ve cila sürüldüğünde rengi değişebilir. Dolayısıyla bu tür derilerin suyla temas ettirilmemesi ve özel fırça ile tozunu alarak temizlenmesi tavsiye edilir.

Spor ve keten dâhil olmak üzere ayakkabılarınızı daima temiz tutun. Çamurlanmış veya kirlenmiş ayakkabınızı leke kurumadan hafif nemli bir bez ile temizleyin.

Güneş, ayakkabı üzerindeki deride renk solmasına sebep olabilir

Terleyen ayaklar ve kar, derinin üzerinde tuzlanmaya neden olabilir. Giderilmesi mümkün olmayan bu durumu bilgilerinize sunarız.

Özel malzemelerle üretilen ayakkabıların bakımı konusunda satış sorumlusu arkadaşlarımızdan yardım alabilirsiniz.

Ayakkabıyı alırken her ikisinin de giyilip yürürken test edilmesi gerekiyor. Ayrıca en uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmasına dikkat etmek gerekiyor.

Bağcıklı ayakkabılar ayağı daha iyi kavradığı ve kan dolaşımını engellemeyecek şekilde ayarlanabildiği için tavsiye edilir.

Öncelikle kendi ayak yapımızı incelememiz gerekir. Bunun için uzman bir doktordan veya bilgili ayakkabı satıcılarından da yardım alınabilir. Eğer ayak yapımızı belirleyebilmiş isek bu şekle uygun ayakkabı seçimi yapmamız uygun olacaktır.

Ayakkabıyı almaya giderken genelde kullandığınız tür ve kalınlıkta çorap giyin

Unutmayın ayakkabı numaraları tutarlı değildir, giydiğiniz 42 numara bir ayakkabı başka bir modelde 42 numarada aynı rahatlığı sağlamayabilir.

Bayanlar için uygun ayakkabılar genellikle alçak ökçeli ve altı lastik ayakkabılardır. Eğer ayakta fazla zaman geçiriyorsanız veya fazla yürüyorsanız yüksek ökçeli ayakkabılardan kaçınmalısınız.

Ayakkabı seçerken ayrıca ayağın hava alabilecek bir maddeden yapılmış olmasına dikkat edilmeli, bu konuda derinin kullanılacak en iyi materyal olduğu bilinmelidir.

Ayakkabı kullanmaya başladıktan sonra nasırlar, tırnak batmaları gibi bir çok ayak problemi görülmeye başlamıştır. Ardından yakın yüzyıllarda sivri, yüksek topuklu ve dar burunlu pabuçların kullanılmasıyla başparmağın dönmesi, diğer parmağın üste çıkması gibi çirkin sorunlar da başlamış. Ayak ağrıları yaygınlaşmıştır. Ayaklar çok güçlü ve karmaşık yapılardır. Ayaklarınız sadece vücut ağırlığınızı taşımakla değil, ağırlığınızı kendi aralarında yayarlar. Her ayağınızda 26 ayrı kemik ve 33 eklem olduğunu biliyor muydunuz? Kemikler, ayağa ihtiyacı olan gücü vücuttan alır ve eklemlerde esnekliği sağlar. Kemik ve eklemler dışında ayaklarınız kaslar ve ayak bağları ile çevrelenmiştir. Büyük ihtimalle bilmediğiniz bir şey: 70 yaşında bir insan ortalama olarak yaşantısı boyunca 320.000 km. yürümüştür. Bu yüzden insanın ayak ağrıları çekmesine şaşırmamak gerekir.

Ayak sağlığına özen göstermek, çocukluktan başlayıp bütün yaşam boyunca süren bir alışkanlık olmalıdır. İlk adım attığından itibaren anne ve babaların dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Yeni yürüyen bebekler için yapılacak ayakkabı seçimleri ileride bazı problemlerin oluşmasını engelleyip doğuştan var olanlarında tedavi edilmesini sağlayacaktır. Bacak damarlarında varis ve dolaşım problemi olanlarda ortopedik ayakkabı özellikle ayakkabı kullanımı tavsiye edilir. Hanımların giydiği yüksek topuklu dar ve basık kalıplı ayakkabılar dolaşımı olumsuz yönde etkiler ve şikâyetlerin artmasına sebep olur. Ortopedik ayakkabılarda bulunan özel derinlik, genişlik, bağcık ve sağlıklı topuk yüksekliği kanın damarlarda rahatça dolaşarak kalbe geri dönmesine yardımcı olur.

Eğer ayak problemleri yaşamak istemiyorsanız kan dolaşımını etkilemeyecek, ayak ağrılarına sebep olmayacak insan sağlığı için gerekli tüm şartlara uygun şekilde üretilmiş ayakkabıları kullanmalısınız.


« Anasayfa